Zdravlje

NAJSTARIJI LIJEK PROTIV DEPRESIJE IZ STARE GRČKE: Vjekovima se vjeruje da pomaže kod duboke anksioznosti i stresa!

Pitagorejski način života koji se zasniva na zdravim navikama, pravilnoj ishrani, redovnoj fizičkoj aktivnosti i razvoju uma predstavlja najbolji i najstariji lijek za depresiju.

Stari Grci su vjerovali da je neophodno da se svaki dan brinete o svom tijelu i umu. Danas su depresija i anksioznost postali jedan od najozbiljnijih zdravstvenih problema čovječanstva.

Evo kako su Grci lječili depresiju:

Uvesti u ishranu namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama: orahe, maslinovo ulje, lososa, čia sjemenke, sjemenke lana.

Nedavna istraživanja su potvrdila da ove masne kiseline djeluju i kao neuroprotektivna supstanca.

Redovno vježbanje

Drevni Grci su vježbali um, ali i tijelo. Jedno od drugog nisu razdvajali. Oni su praktikovali vježbanje u prirodi, ali i aktivan način života.

Sunčeva svjetlost

Ovo je jedan od glavnih elemenata antičke grčke medicine za depresiju. Ako pažljivo razmislite, shvatićete da rijetko izlazimo na sunce. Sjedimo na svojim radnim mjestima, pod vještačkim osvjetljenjem i okruženi smo elektronskim uređajima. Ova vrsta osvjetljenja negativno utiče na san, a samim tim i na zdravlje. Ukoliko niste u mogućnosti da boravite na suncu, uzimajte vitamin D u kapima.

Češće radite ono što vas odvaja od negativnih osjećanja

Stari Grci su shvatili da je zadovoljstvo = opuštanje! Provodite više vremena radeći ono što vas tjera da zaboravite na brige. Dozvolite sebi da budete slobodni, srećni i kreativni.

Dijalektika

To je vještina proučavanja, usvajanja, raspravljanja i “pretresanja” najrazličitijih ideja, kao i pronalaženja smisla života. Veoma je bitno da se družite sa ljudima koji vam prijaju psihički. Da razgovarate sa onima koji nemaju isto mišljenje kako vi, kako biste se psihički aktivirali. Ljudi iz različitih društvenih krugova mogu da vam postave nove izazove i tako vas otrgnu iz svakodnevnice.

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button