ZAŠTO ŽENE STARIJE OD 40 GODINA TREBA REDOVNO DA JEDU PARADAJZ: I Sofija Loren se kune da njemu duguje mladolikost

kuharski-recepti

Paradajz je prepun vitamina, minerala i antioksidanata, pa se zato posebno preporučuje ženama starijim od 40 godina.

Pored toga što je odličnog ukusa, paradajz je izuzetno zdrava namirnica koja sadrži brojna hranljiva svojstva. Bogat je vitaminima A, B1, B3, B6, C i K, a sadrži i minerale kao što su bakar, kalijum, magnezijum, kao i vlakna i šećer. Mnogi stručnjaci se slažu da je paradajz odlična hrana za sve generacije, ali se ističe da posebno pozitivno utiče na žene starije od 40 godina.

1. Pozitivno utiče na zdravlje srca
Paradajz može pomoći u održavanju kardiovaskularnog zdravlja. Bogat je likopenom, karotenoidom koji paradajzu daje prepoznatljivu crvenu boju. Neka istraživanja su pokazala da likopen može značajno smanjiti rizik i spriječiti kardiovaskularne bolesti i pomoći ukupnom zdravlju srca. Paradajz je također dobar izvor kalijuma, koji je također važan mineral za srce.

2. Njeguje kožu
Dodajte paradajz u rutinu njege kože – likopen je takođe antioksidans i može pomoći u hranjenju vaše kože. Paradajz nikako nije zamjena za kremu sa faktorom koji smanjuje rizik od UV zračenja, ali može pomoći da vaša koža bude dodatno zaštićena tokom sunčanja.

Paradajz se još od davnina koristi za njegu lica i tretman problematične kože, a čak je i jedna od najljepših žena svih vremena, glumica Sofija Loren, više puta izjavila da upravo ovoj namirnici duguje mladolik izgled.

Paradajz može da pomogne u rješavanju problema sa masnom kožom, aknama, proširenim porama, te da smiri upalne procese na koži.

3. Dobar je za zdravlje očiju
Paradajz je bogat brojnim fitokemikalijama, karotenoidima kao što je pomenuti likopen, i drugim kao što su beta karoten i lupina. Ova jedinjenja imaju pozitivan efekat na zdravlje očiju, posebno kako tijelo stari.

4. Umanjuje simptome menopauze
Jedan od glavnih razloga zašto se paradajz preporučuje ženama starijim od 40 godina je taj što može pomoći u ublažavanju simptoma menopauze. Paradajz sadrži značajnu dozu vitamina B6, koji je od vitalnog značaja za ravnotežu estrogena i progesterona. Upravo u fazama kada su ovi hormoni u disbalansu, postaje teško kontrolisati simptome menopauze.

Psihološki simptomi koji preovladavaju prije, tokom i poslije menopauze mogu biti povezani sa oksidativnim stresom. Određene studije naglašavaju značaj antioksidativnog dejstva likopena. Oslobađanje od stresa također spriječava i valunge.

Tekst: Lepa&Srećna

Leave a comment